Vergelijk.nl @ Webshop Wednesdays

Vergelijk.nl op Webshop WednesdayDe titel had ik eigenlijk ook kunnen om draaien, want deze keer zaten we met Webshop Wednesday op kantoor bij Vergelijk.nl. We namen letterlijk en figuurlijk een kijkje in de keuken van Vergelijk.nl! De presentatie werd gehouden door Levi van Wijngaarden, hij is Country Manager bij de 60 man tellende organisatie. Het was een zeer interessante namiddag; gevuld met o.a veel algemene uitleg over het bedrijf, hun recente redesign, de eigen check-out, de verdienmodellen, trends en meer.

Grote speler in zijn branche

Met 2 tot 3 miljoen bezoekers per maand mag Vergelijk.nl zich, naast concurrenten als Beslist.nl en Kieskeurig.nl, rekenen tot de grote spelers in vergelijkingsland. Hun nieuwsbrief heeft daarentegen, naar mijn mening, naar verhouding weinig abonnees, namelijk 30.000-40.000. Vergelijk.nl is het sterkst in electronica en zijn populair onder de volwassen doelgroep; de 35-plussers, waarvan 55% man en 45% vrouw is. Ze zijn inmiddels uitgebreid naar enkele andere Europese landen, zoals; België, Frankrijk en Finland. Grappig genoeg zien ze dat de groei in België voornamelijk komt door Nederlandse sites die hun business uitbreiden naar ons buurland. Finland daarentegen schijnt een echte margemaker te zijn, met namen in de productgroep: vluchten.

Klantgerichte strategie

Met de groeiende concurrentie in de vergelijkingsbranche is het nodig de eigen strategie aan te scherpen. Waar het eerst allemaal beetje vanzelf ging, moet ook een bedrijf als Vergelijk.nl hard werken om aan de top te blijven. Zo zullen ze dit jaar ook op tv gaan adverteren. Hun nieuwe strategie is: de consument voorop stellen. In het kader hiervan hebben ze onderzoek gedaan naar hun doelgroep en de belangrijkste personas in kaart laten brengen.

Dat zijn er drie; eerste is de niet-loyale-koopjesjager, deze bezoekt voor elke aankoop 3 a 4 vergelijkingssites en doet vervolgens bij de goedkoopste zijn aankoop. De tweede is de drukke-gerichte-onlineshopper, deze gebruikt vaak een vertrouwde vergelijkingssite, gaat af op advies van influencers en vrienden en wil snel en in zo weinig mogelijk stappen zijn aankoop doen. Dit is ook de consument die iets terug doet door zelf weer reviews te schrijven; een belangrijke klant dus voor Vergelijk.nl! Derde is de zoekende-vergelijkende-shopper, online wordt er goed gezocht en vergeleken, ze komen vaker terug voordat ze een aankoop doen, ze lezen veel reviews, vergelijken alle specs en bekijken veel foto´s, om uiteindelijk de juiste aankoop te doen. Bovengenoemde informatie gebruikt Vergelijk.nl om meer inzicht te krijgen in de consument om deze beter te kunnen bedienen.

Redesign

vergelijk redesign​Vergelijk.nl heeft net een redesign achter de rug, ze zijn gestart met Vergelijk.be en zullen vervolgens de redesign doorvoeren op hun andere websites. Na de launch zagen ze de traffic met 30% dalen; dat was even schrikken, gelukkig zagen ze de traffic daarna wel weer opklimmen. Wat hebben ze geleerd van deze redesign? Als het even kan, laat de basis zoals die is en begin allereerst met het uiterlijk van de site. Pas kleuren, lettertypes, layouts etc aan en ga daarna pas beetje bij beetje tweaken en tunen. Veel A/B testen, live op de site en/of binnen een testpanel, de betaalde tool Optimizely is volgens Levi een goede aanrader. Andere tip; kondig je relaunch niet groots aan, het is beter zonder veel poeha te starten en goed in de gaten houden hoe de bezoekers de site ervaren zodat je daarop acties kan ondernemen.

Verdienmodel

De grootste verandering is dat Vergelijk.nl nu een eigen ´Check-out´ heeft; de klant wordt dus niet meer doorgelinkt naar externe webshops, maar zoekt, vergelijkt en rekent gelijk af binnen het eigen platform. Dat gelijk doorlinken naar andere sites bleek volgens Vergelijk.nl namelijk een enorme conversie-killer te zijn. Wat hun opviel is hoe beter en volledig de klant op de Vergelijk.nl wordt ingelicht, hoe groter de kans op conversie. De webshops die hierbij aansluiten betalen per CPS; in dit geval betalen per sale een commissie van gemiddeld 4,5%. Voor webshops met weinig naamsbekendheid is participeren aan vergelijkingssites, volgens Levi, een must, omdat jou producten gelijk bij een brede doelgroep onder de aandacht worden gebracht. Een groot voordeel voor de consument is de aankoopgarantie van Vergelijk.nl. Als minpuntje kan je noemen; de dubbele verzendkosten als de consument meerdere producten uit verschillende productgroepen koopt.

Het oude CPA verdienmodel bestaat ook nog, en loopt parallel aan het CPS verdienmodel, hier betaald de aangesloten site € 0,0343  per actie. Kies je voor CPA? Dan attendeert Levi de webshop eigenaren erop om voorzichtig te zijn met het toevoegen van zogenaamde ´hot items´, zoals i-pads en e-readers. Dit soort populaire producten leveren veel clicks op, maar vaak relatief weinig conversie. Veel clicks betekent met het CPA-model hoge kosten voor je website. Andere tip: optimaliseer je aan te leveren bedrijfsfeed, dit kan met tools van bijvoorbeeld Shop2market. Om te starten bij Vergelijk.nl betaald elke klant, ongeacht het verdienmodel, een starttarief van €300.

Vergelijk.nl geeft aan met bovengenoemde verdienmodellen niet daadwerkelijk winst te maken, met deze opbrengst zeggen ze de kosten te dekken voor eigen inzet in o.a zoekmachine marketing. 80% van hun traffic komt via Google, ongeveer de helft hiervan is betaalde search en de andere helft natural search. Om dit te managen maken ze goed gebruik van de bid management software bGenius van traffic4you. Waar verdienen ze dan wel hun geld aan? Advertenties; het verkopen van directe advertentieruimte levert het meeste door de enorme bezoekersaantallen op de site. Adsense doen ze ook, maar in mindere mate, omdat ze hebben opgemerkt dat dit voor hun weinig oplevert. 

Trends

Een trend die zich ontwikkeld is dat grote fabrikanten eigen webshops opzetten, voor e-retailers is dit geen goed teken. Opgegeven moment zullen die namelijk ook verschijnen in de vergelijkssites en zal je als webshop dus moeten concurreren met de fabrikant waar jij dezelfde producten van verkoopt. Helaas werd in deze presentatie niet duidelijk aangegeven hoe je als webshop op deze ´negatieve´ trend kan inspelen. Andere trend is dat er veel interesse is in de data die grote websites tot hun beschikking hebben, deze data wordt doorverkocht aan fabrikanten. Fabrikanten hebben bijvoorbeeld interesse in prijsinformatie, dit is dan net 1 van de data dat geen afgeschermde informatie is, want ook voor jou eigen webshop heb je hier inzicht in. Dat is dan vast 1 ding waar je op zou kunnen inspelen, maar onthoudt prijs is niet het enigste of belangrijkste marketingmiddel! Uitblinken in serviceniveau bijvoorbeeld, dit kan jou webshop op Vergelijk.nl een hoge ´Winkelscore´ opleveren.

Conclusie

Al met al een interessante presentatie. Persoonlijk vond ik dat er iets dieper op sommige onderdelen ingegaan kon worden en dat de informatie iets meer toegespitst kon worden op webshop eigenaren, aangezien dat de hoofddoelgroep is van Webshop Wednesday. Een case waarbij de klant is overgestapt van CPA naar PCS en het verloop daarvan zou bijvoorbeeld interessant zijn geweest. Als webshop eigenaar is het belangrijk goed voor je eigen webshop na te gaan of; Vergelijk.nl voor jou de juiste vergelijkingssite is om mee te starten, welk verdienmodel voor jou het beste zou zijn en hoe je jou webshop van de rest gaat onderscheiden. 

Er is ook een online stream gemaakt, deze is te bekijken op Ustream channel van Joachim de Boer. Het geluid vanuit het publiek is niet optimaal, maar Levi is volledig te volgen.

Bedankt Levi, Vergelijk.nl en Webshop Wednesday voor deze interessante meetup!

WE200pxlogo_vergelijk     

 

 

P.s. hier aan de linkerkant kan je de samenvatting naar je zelf mailen, delen op Linkedin of Facebook, etc. Een link plaatsen op je eigen blog of site mag ook!

*Let op: Deze samenvatting is geschreven vanuit mijn optiek en naar aanleiding van wat ik heb opgepikt en eruit geleerd heb. Het is dus niet alles omvattend en er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Mocht je vinden dat er iets belangrijks ontbreekt of informatie niet klopt of ontoereikend is, dan kan je contact met mij opnemen of hieronder je reactie plaatsen.